Skip to content

Recomandări păstrare și consum jamon

Depozitarea Jamonului nu necesita temperaturi scazute. Jamonul poate fi pastrat fara nici o problema in conditii normale de uz casnic. Un jamon odata inceput poate fi consumat in aproximativ 4 luni. Este recomandat ca odata inceput, sa acoperiti jamonul cu o hartie pergament.

In cazul in care apare mucegai pe suprafata jamonului neinceput, acest lucru nu inseamna ca produsul este deteriorat. Mucegaiul dovedeste ca jamonul are o origine naturala nobila. Trebuie doar sa curatati suprafata cu un servetel inmuiat in ulei si sa incepeti sa il taiati.


De ce apar puncte albe în jamon?
Aceste cristalizări de tirozină au loc atunci când proteinele prezente în jamon se deshidrateaza, ceea ce duce la creșterea concentrației de aminoacizi liberi. Reacția acestor aminoacizi este stimulată de scăderea solubilității tirozinei. Când jamonul pierde apă, tirozina se regrupează și formează cristalele albe atât de faimoase ale jamonului ibérico.

Chiar dacă această reacție are originea în proteine și în compoziția lor, este stimulată și de alți factori externi. Hrana pe care a consumat-o porcul reprezintă un element fundamental. În principiu, aceasta este o indicație că porcul a fost bine hrănit și a urmat o dietă sănătoasă și echilibrată.


Este bun un jamon dacă are aceste puncte albe?
Da, jamonul este, de fapt, bun atunci când are aceste puncte albe. Este obișnuit să se creadă că aceste puncte albe pot fi un semn că ceva nu este în regulă cu bucata, dar realitatea este cu totul opusă. Aceste cristale sunt un simbol al faptului că jamonul este de cea mai înaltă calitate și că procesul de maturare al jamonului a fost realizat corect: cu grijă, timp și dedicare.

În concluzie, apariția acestor cristale în jamon nu este deloc motiv de îngrijorare. Mai mult, apariția lor este un indiciu că procesul de maturare al jamonului s-a desfășurat încet și cu afecțiune. Este o bucată excepțională!