1. Care este diferența între Jamon Serrano și Jamón Ibérico?

Jamón Serrano se obține din specii porc alb, crescuți la munte (în Spania) și hrăniți cu cereale.
Jamón ibérico este o carne cu adevarat specială datorită modului în care acești porci sunt crescuți: trăiesc liberi, în habitatul lor natural, cu o dietă specială pe bază de ghinde, care dă acestui tip de carne un conținut scăzut de grăsime. Astfel, veți simți o textură fină, care parcă se topește în gură.

2. Care este diferenta intre Paleta si Jamon?

Jamón-ul este pulpa posterioară, iar Paleta este pulpa anterioară, mai mică.

3. Este la fel Pata Negra (picior negru) cu Jamón ibérico (jambon iberic)? Care este mai bun?

Pata negra se referă la culoarea copitei, dar nu toți porcii iberici au copita neagră. Copita neagră nu este exclusivă pentru această rasă. Calitatea cea mai înaltă este definită în primul rând de rasa și de alimentația porcului, astfel încât un porc iberic hrănit cu ghinde, dupa uscare și maturare în condiții optime se va obține cel mai bun jambon iberic posibil.

4. Ce sunt punctele albe care apar în jambon?

Acestea sunt cristalizări formate în principal de un aminoacid numit tirozină care apare în timpul degradării proteinelor. Nu sunt deloc dăunătoare. Dimpotrivă, ele tind să desemneze vindecarea și maturarea optimă.

Info: Jamon-ul poate fi mucegăit de fiecare dată, deoarece procesul de maturare nu se va opri și cu siguranță, poți mânca după curățarea cu ulei. Toate jamboanele maturate par a avea mucegai, dar ele se curăță cu ulei sau grăsime. În mare parte, clientul nu îl vede, dar uneori din cauza umidității sau, dacă este fierbinte, poate să apară din nou, dar nu este o problemă pentru sănătate (este exact la fel ca în cazul brânzei cu mucegai).

5. Cât de mult os este într-un jamon?

Între 20% (Jamón) și 25% (Paleta) din greutatea sa este osul. Osul tăiat este un ingredient excelent pentru supe și tocănițe.

6. Cum ar trebui să fie păstrat Jamón-ul acasă?

Jambonul poate fi pastrat la temperatura camerei, la loc uscat și răcoros. Termen de valabilitate - 270 zile.
Odată început, zona taiată trebuie să fie acoperită cu propria grăsime pentru a evita uscarea și pierderea aromei.
După deschidere se poate consuma în appx 2-4 luni.

7. Este posibil să știți dintr-o privire dacă șunca este de Bellota (ghindă)?

Din exterior este foarte dificil de știut dacă porcul a fost hrănit numai cu ghinde și ierburi sau dacă furajul său a fost suplimentat cu hrană pentru animale. Este cel mai sigur să verificați eticheta de certificare a calității acordată de denumirea de origine sau de compania de certificare.